Velvety Bedlingtons

Anki & Lise-Lotte

VÄLKOMMEN TILL KENNEL VELVETY
Kenneln har blivit tilldelad Svenska Terrierklubbens Uppfödarmedalj.
Innehavare av kenneln är Lise-Lotte Nilsson & Anki Thörnestad.


Det hela startade år 1973 då Lise-Lotte Nilsson införskaffade sin första Bedlingtonterrier vid namn Athene. Denna nätta lilla tik gjorde Lise-Lotte frälst vid rasen och hennes intresse för uppfödning och utställningar tog fart. Den första tiken som Lise-Lotte köpte, som senare skulle komma att bli stamtik för kennel Velvety, var INTUCH NORDUCH Flamengos Jirina uppfödd av Irma Dovertie.

Kennel Velvety grundades år 1983 då den första kullen föddes på kenneln, en kombination mellan ovanstående Ch Flamengos Jirina och hanhunden Ch Blå Skuggans Mowie Star. Denna kombination resulterade i riktigt rastypiska vackra och trevliga Bedlingtons, samtliga valpar i denna kull blev champions.

Under åren har många vänner och kontakter skapats, Anki Thörnestad köpte sin första Bedlington år 1980. Lise-Lotte och Anki blev nära vänner och med åren blev Anki ägare till flera framgångsrika Bedlingtons från kennel Velvety. År 2009 blev Anki delägare i kennel Velvety.

Idag har kenneln exporterat valpar till USA, Slovakien, Tjeckien, Italien, Frankrike, Australien, Syd Korea, Finland, Norge, Belgien, Tyskland och Ungern. Bedlingtons från kennel Velvety har visats fram på utställningar i ännu fler länder och med stor framgång, vi är otroligt tacksamma att vi har valpköpare som representerar vårat prefix och gör ett så bra jobb med sina hundar.

På kenneln föds det 1-2 kullar om året. Vårat mål med vår uppfödning är att föda upp rastypiska vackra och sunda Bedlingtons med en härlig attityd. Bedlingtonterriern är en allround hund, därför är det viktigt för oss att våra hundar fungerar i alla lägen.

I rasen finns en leversjukdom (Koppartoxicos) och vi DNA-testar oftast hela kullar men framförallt alla hundar som går i avel. Denna sjukdom har vi idag kontroll över i Sverige och alla seriösa uppfödare DNA-testar de hundar som går vidare i avel.


Lise-Lotte Nilsson & Anki Thörnestad
Juli 2012